Novosti

Sinan Husić: ‘Ako se ne poveća interes mladih za rudarska zanimanja, uskoro ćemo biti u vrlo nezavidnoj situaciji’

 

13.09.2019 09:32
Slika
 

U Javnoj ustanovi Mješovita srednja rudarska škola Tuzla danas je održana press-konferencija na kojoj se razgovaralo o značaju obrazovanja stručnih kadrova koji su neophodni za opstanak i razvoj rudarstva i energetike u Federaciji BiH, odnosno u Tuzlanskom kantonu.

Također, ukazano je i na probleme kadrovskih resursa iz oblasti energetike i rudarstva, te slabog odziva učenika za pomenuta zanimanja.

Press-konferenciji su prethodili kontinuirani razgovori i sastanci menadžmenta Rudarske škole, ministrice obrazovanja i nauke TK, predstavnika sindikata rudara rudnika FBiH, Pedagoškog zavoda, Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i dekana Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prenosi FENA

Prihvaćen je i zahtjev Rudarske škole da se rudarska zanimanja uvrste u deficitarna.

Svi učenici koji su se ove godine odlučili obrazovati za rukovaoca rudarske mehanizacije mogu konkurisati za stipendije koje će obezbijediti Vlada TK.

Ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić rekla je da Vlada TK izdvaja 100.000 KM za takva zanimanja.

“Idemo u pozitivnom smjeru i sretna sam da smo danas “zatvorili krug” uključivši i predstavnike Sindikata Rudnika Kreka i Sindikata srednjeg obrazovanja, zajedno s direktoricom škole i ministarstvom”, navela je Brašnjić i dodala da će to doprinijeti upisu većeg broja učenika.

Ipak, ove godine Rudarska škola ima samo jedno odjeljenje, međutim direktorica škole Begzada Ćosić ističe da to ne umanjuje želju uposlenika za kvalitetnim nastavnim procesom.

“Odlučni smo da radimo i imamo saradnju s privrednim društvima i resornim ministarstvom. Pokušat ćemo doprijeti do roditelja da shvate ozbiljnost ovih zanimanja koja su vrlo interesantna i deficitarna”, kazala je Ćosić.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH i Sindikalne organizacije Rudnika kreka u Tuzli daju puno podršku opstanku Rudarske škole.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić ističe da ako se ne kreira kvalitetan koncept koji će povećati interes mladih za rudarska zanimanja, uskoro ćemo biti u vrlo nezavidnoj situaciji.

Predsjednik SO ZD Rudnici Kreka u Tuzli Zuhdija Tokić navodi da otprilike za 3 do 5 godina nećemo ni imati radno sposobnog ni školovanog kadra u neposrednoj proizvodnji, što je osnovni razlog da se pozove omladina jer to nije strašan posao kako se često predstavlja.

“Plate su sigurne a i benefit je biti rudar”, naglasio je Tokić.

Rudarska škola je jedina škola u BiH koja obrazuje sva stručna zanimanja iz oblasti rudarstva.

Dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Kemal Gutić naveo je da se ne smije zaboraviti činjenica da postoji potreba privrednih društava za ta zanimanja.

“Mišljenja smo da ćemo uspostaviti intenzivniju saradnju kad je u pitanju praktični rad ili stipendiranje kod zainteresovanih kompanija u BiH i inostranstvu”, kazao je Gutić.

Uz podršku Vlade TK za narednu godinu su najavljene intenzivnije promocije zanimanja, saradnja s privrednim društvima i rudnicima, a ovo su prvi koraci koji su poduzeti u očuvanju Rudarske škole.

Izvor: Tuzlanski.ba

0 0