Novosti

Obilježavanje Dana maternjeg jezika

 

25.02.2021 08:40
Slika
 

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, 22. 02. 2021. godine, profesorica bosanskog jezika i književnosti Aščić Džehva održala je predavanje učenicima prvog razreda o važnosti i značaju maternjeg jezika. Prisutnim učenicima i uposlenicima profesorica Aščić je istakla koliko je potrebno gajiti ljubav prema vlastitom jeziku i njegovog povijesti

23. 02. 2021. održano je predavanje o povijesti bosanskog jezika, njegovoj kulturi, historiji i književnom predstavnicima našeg maternjeg jezika, te o značaju jezika manjina, osobito romskog jezika. Predavanju i insertima filmova, što je bio i dio predavanja o romskom jeziku, su prisustvovali odabrani učenici svih razreda i njihove razrednice. Predavači, idejni tvorci i realizatori su bili Almira Derdemez, Ervin Mujabašić i Ismeta Hajdarević.

U kreiranju razrednih i izložbenih panoa, radionice, vizualizacije i prezentacije predavanja učestvovali su profesori Almira Derdemez, Begzada Ćosić, Ibrahim Sarajlić, Ervin Mujabašić, Vahdeta Mujić, Edina Smajlović, Aida Bajrić i Avdić Samira, Planić Eldina, Isić Hatidža i Dijana Mašić.

Učenici bibliotečke i novinarske sekcije, te Vijeće učenika također su prisustvovali predavanju, i doprinijeli značaju ovog važnog događaja.


0 0